Carina Berstad

25 år, sivilingeniør, Bergen

Hvilken distanse skal du løpe i BCM 2021?:

Maraton, 42 km

Hvorfor vil du anbefale andre å delta i BCM?

Jeg fullførte mitt første maraton nå i august da jeg løp Bergen City Maraton. Jeg fikk en utrolig mestringsfølelse etter at jeg hadde fullført løpet. Det å sette seg mål og stå på startstreken, viten om all tid man har lagt i det å skulle klare å fullføre løpet er en fantastisk følelse. For meg var det veldig følelsesladd fordi jeg aldri hadde løpt lenger enn 30 km, og jeg visste at det var 12 km jeg i tillegg skulle løpe. Det er utrolig kjekt å løpe sammen med så mange andre løpsglade mennesker, samtidig som det står folk gjennom hele løypen og heier. Jeg vil derfor anbefale alle om å delta i løp, uansett hvilken distanse man velger. Jeg garanterer en unik følelse når du da kommer over målstreken.

Hva motiverer deg til å komme deg ut å trene

Motivasjonen min ligger nok i at innsatsen på hver økt gir uttelling til slutt. Det er en målrettet prosess. Løping er noe jeg virkelig elsker, og det er noe jeg har lyst til å bli god på. Grunnen til at jeg klarer å holde motivasjonen oppe er ved å ha variasjon i øktene, slik som intervaller, langtur, terreng o.l. Jeg har to intervalløkter i uken som jeg alltid fullfører, men utenom det så løper jeg mye på form og følelse. Eksempelvis er en lørdagstur opp Fløyen en fantastisk måte for meg å koble litt av i hverdagen på, og drive med det jeg liker best.

Variasjon i trening er viktig

Jeg har alltid likt å løp, men aldri løpt noe særlig lenger enn 10 km. Men da Korona kom måtte jeg finne noe å bruke tiden på, og da ble det mer fokus på løpingen. Jeg begynte å få inn intervaller og langturer, og jeg merket fort at formen ble bedre. Det var en fantastisk følelse første gang jeg fullførte 21 km, og det gav absolutt mersmak. Men, med økt treningsmengde kommer også skader. Jeg har hatt perioder med mye vondt i knærne og startet derfor i år med å svømme, noe som har hjulpet veldig, spesielt kombinert med styrketrening. Variasjon i økter, treningsmengde o.l. har vært spesielt viktig for å holde knærne vedlike.
Min beste løpsopplevelse er nok Bergen City Maraton i år. Jeg meldte meg på med et mål om å løpe halvmaraton-distansen, men mandagen før løpet bestemte jeg meg for å endre til maraton-distansen. Med tiden har jeg merket at løpskapasiteten min har blitt god, og jeg følte derfor på at jeg ville kunne klare å løpe et maraton på en god tid. Likevel er det en distanse som er både fysisk og psykisk tung, men jeg bestemte meg for å gi alt jeg hadde. Det er en distanse jeg aldri har løpt før, men jeg anbefaler alle å utfordre seg selv, fordi det å komme i mål etter fullført løp gir en enorm mestringsfølelse. Jeg er utrolig fornøyd med plasseringen min og ville ikke vært foruten opplevelsen.