Hilde Svrljuga Sætre

30 år, Rådgiver ved UNICEF, Stavanger

Hvilken distanse skal du løpe i BCM 2023?:

Halvmaraton!

Hvorfor vil du anbefale andre å delta i BCM?

Det finnes sikkert 1000 grunner til hvorfor jeg vil anbefale deg til å delta på BCM. La meg gi deg et par grunner her:

    1. Å ha BCM som et treningsmål gjennom høsten og våren gjør at du helt konkret har et mål å trene mot. Det finnes mange gratis treningsopplegg på nett som er enkle å følge uke for uke, så du tvinges lett inn i gode treningsrutiner.
    2. Du kommer deg ut av komfortsonen. Ja, selvfølgelig er det digg å ha det komfortabelt, men har du opplevd mestringsfølelsen du får når du pusher deg selv litt ekstra? Vi har alle godt av å dyppe tærne i ukjent farvann en gang iblant – la BCM være ditt.
    3. Er du lei av å være den eneste i vennegjengen som liker å løpe? Fortvil ikke, BCM arrangerer sosiale fellestreninger. Kom alene, kom med familie eller venner. Det er alltid hyggelig å løpe sammen med noen.
    4. Uansett om du skal løpe hel, halv, 5km eller 3km, er BCM utvilsomt den ultimate måten å virkelig bli kjent med Bergen på. Tro meg, jeg er bergenser selv!

Ikke overbevist enda? La meg fortelle deg at BCM forvandler verdens beste by til en folkefest høy på endorfiner og løpeglede. Jeg kan garantere deg en fantastisk opplevelse, løype og mestringsfølelse som møter deg ved målstreken.

Hva motiverer deg til å komme deg ut å trene?

I en enormt hektisk hverdag med ukentlig pendling mellom Stavanger og Oslo, en hund som krever mye oppmerksomhet, diverse dugnader og gjøremål og – ikke minst – en samboer jeg også skal ha kvalitetstid med, kan dørstokkmilen til tider være altfor lang. Imidlertid er trening for meg er ikke bare trening, men også mitt eget fristed kun for meg. Jeg bestemmer premissene: hva jeg skal trene, hvor lenge, tempo, musikk og om jeg skal trene alene eller sammen med andre. Det er derfor viktig for meg å sette av tid til trening, så før uken starter, legger jeg en (realistisk) plan for treningsuken inn i kalenderen.

Variasjon i treningen er også viktig for at jeg skal kunne holde motivasjonen oppe. Jeg elsker derfor å kombinere ulike former for aktiviteter: Jeg løper 3-4 ganger i uken, trener CrossFit eller generell styrke og danser. Jeg er også glad i å svømme og buldre.

«BCM har vært min inngangsbillett til den gleden jeg har av å løpe i dag»

Min interesse for løping startet allerede på ungdomskolen. Til tross for at jeg deltok aktivt i flere idrettsklubber og fritidsaktiviteter i ungdomsårene følte jeg meg ofte rastløs. Heldigvis lå fjellveien så å si i bakgården min, så når rastløsheten tok overhånd, var det bare å få på seg joggeskoene. Uten helt å være klar over det, begynte jeg å strukturere øktene og sette mål for joggeturene mine: Plutselig løp jeg litt lengre og litt raskere.

Denne interessen vedvarte også i studietiden dog var løpingen mer generell og med lite progresjon. Når jeg dro på trening, satt jeg på møllen og løp så lenge jeg orket den dagen. Jeg tipper at jeg konstant løp på en pace mellom 6:00 eller 7:00. Løping fungerte mer som avkobling fra stress og nerver før eksamen. Men, en dag ble jeg utfordret av en venninne til å melde meg på BCM. Jeg brukte Grete Waitz’ treningsprogram og løp omtrent 2-3 ganger i uken. Målet jeg hadde satt meg var halvmaraton på under en time. Jeg krysset målstreken på min første halvmaraton på 1:57.00. Ikke bare hadde jeg nådd målet mitt, jeg hadde blitt bitt av løpebasillen. BCM har vært min inngangsbillett til den gleden jeg har av å løpe i dag. Og nå, et par halvmaratoner, 10 kilometere og mosjonsløp senere, setter jeg meg nye hårete mål og pusher grensen enda litt lenger, og jeg elsker det!