Thomas Nguyen

22, student ved UiB, Bergen

Hvilken distanse skal du løpe i BCM 2021?:

Helmarathon, 42 km

Hvorfor vil du anbefale andre å delta i BCM?

Den aller største grunnen til at jeg anbefaler andre til å delta i BCM er at folk flest i min omgangskrets aldri har opplevd en slik mestringsfølelse.

En følelse av å løpe lenge, ha det vondt, bite tenna sammen og fortsette selv om knærne verker. De fleste tror man betaler for å løpe og ha det vondt og ikke mer, men etter min første halvmaraton i Oslo 2018 fikk jeg et helt annet syn på slike arrangementer. Det å ha det vondt, løpe og kjenne syren komme innpå musklene glemmes raskt når du løper med mange andre som er i samme situasjon. Heiagjeng, folkemengde og plakater som heier deg frem. Distanser som du aldri trodde du skulle klare å løpe. Stemning som folk aldri har sett, og sist, men ikke minst mestringsfølelsen.

Å være tilstede, motivere og følge opp personer som oppnår slike mestringsfølelser gir meg selv en stor mestringsfølelse, da jeg gir andre samme opplevelser som jeg selv har erfart. Og dette er den største grunnen til at jeg anbefaler andre å delta i BCM. De kan gjøre det hvis de vil, de trenger bare det siste lille dyttet.

Hva motiverer deg til å komme deg ut å trene?

Hva som motiverer meg til å komme meg ut i Bergensregnet og trene er til slutt selve treningen. Trening er en viktig del av livet vårt som gir flere helsefordeler og stor bevegelsesglede. Det kan gjøre vondt, det kan være kaldt og musklene blir støle. Men man sitter alltid igjen med et smil etter treningen, da man får en mestringsfølelse av at man har gjort noe bra for kroppen.

Fikk høre sitatet «Du kan enten løpe og ikke bygge muskler, eller løfte vekter og bygge muskler ved å ikke løpe».

Jeg har alltid løpt siden jeg var liten som alle andre barn. Enten om det var idrett, boksen går eller barneaktiviteter. Løping har vært en stor del av livet mitt siden jeg startet på ungdomsskolen og startet å løfte vekter. En vegg som mange norsk ungdom møter. Det å omprioritere treningen fra å løpe til å løfte vekter skjer med mange, blant annet meg.

Fikk høre sitatet «Du kan enten løpe og ikke bygge muskler, eller løfte vekter og bygge muskler ved å ikke løpe». Dette ble en slags norm blant norsk ungdom som får de aller fleste til å slutte å løpe, men normen ble raskt brutt da jeg avtjente min førstegangstjeneste. Der møtte jeg store mennesker med enorme muskelmasser som løp ultramaraton og slike løp uten store problemer. Det jeg vil komme frem til er at med nok trening og næring, kan du kombinere løping og vektløfting uten store problemer.

Grunnen til at jeg oppfordrer alle til å delta i BCM, er at det gir en motivasjon og en treningsglede som aldri før. I 2020 ga jeg min kompis, en middelmådig mann som aldri har løpt noe særlig, en billett til BCM halvmaraton. Ved det første var han usikker og hadde ikke troen på seg selv at han ville klare det. Men dette ga han også en tankevekker at han måtte forberede seg. Han la inn utallige timer på gymmen og løpemølla, og det ga raske resultater.

Selv om BCM 2020 ble avlyst, fikk han en løpeglede, og en mestringsfølelse av alle forberedelsene han gjorde til løpet. Å løpe maraton handler ikke nødvendigvis ikke om selve løpsdagen, men alle forberedelsene man gjør opp mot dagen. Dette ga meg en stor motivasjon at han ikke er den eneste som føler slik. At flere studenter og mennesker med travel hverdag ønsker å trene, men «har ikke tid og krefter». De trenger bare det siste lille dyttet, og når de overkommer barrieren, så stopper forhåpentligvis ikke treningsmotivasjonen og resultatene opp.

BCM 2022 er løpet som kan gi deg en mestringsfølelse, glede og en stemning som du ikke har opplevd på lenge.