Helge Skartveit

42 år, offiser i Kystvakten, Raudeberg i Kinn kommune

Hvilken distanse skal du løpe i BCM 2023?:

Helmarathon

Hvorfor vil du anbefale andre å delta i BCM?

For det første er det en helt unik stemning og opplevelse å delta i BCM. Mange trener gjerne alene, og det å komme sammen og oppleve den gode atmosfæren og fellesskapet som er rundt et arrangement som BCM gir stor idrettsglede.

Videre er det et veldig fint treningsmål å melde seg på BCM. Da har man en forpliktelse som gjør terskelen for å komme seg ut å trene litt lavere gjennom vinteren.

Til sist, men ikke minst vil jeg trekke frem den mestringsfølelsen man oppnår ved å utfordre seg selv og gjennomføre en målsetning knyttet til et løp.

Hva motiverer deg til å komme deg ut å trene?

For meg er trening en del av hverdagen, selv om det ikke alltid har vært det. Det som motiverer meg er at jeg opplever at treningen gir god effekt på helse og energi til å takle krevende arbeidsoppgaver både på jobb og i fritiden. Som småbarnspappa ønsker jeg å kunne være i aktivitet sammen med barna og gi de opplevelser i naturen. Jeg er med i en løpegruppe der jeg bor, og setter stor pris på treningsfellesskapet. Jeg kan anbefale å melde seg inn i en idrettsklubb! Ellers er jeg glad i teknologi, og har lenge brukt ulike pulsklokker og treningsapper til å loggføre treningen.

«…å gå fra å være i mitt livs form til plutselig å være pasient på nevrokirurgisk avdeling»

  • Jeg drev aktivt med idrett i oppveksten, men i voksen alder har jeg nok trent mest etter skippertaksmetoden. Etter julen i 2019 bestemte jeg meg for at det var på tide å gjøre en livsstilsendring (les rammet av 40-årskrisen). Jeg begynte å trene regelmessig igjen, og ta til meg en del kunnskap rundt intensitetsstyring. Tidligere har jeg nok trent for hardt, og det er ikke bærekraftig over tid. For hver løpetur prøvde jeg å løpe litt raskere, litt lengre og litt oftere. Noe som er oppskriften på å miste motivasjonen eller bli skadet. Jeg har fulgt ivrig med på det som foregår innen trening på mellom-og langdistanse og følger flere løpepodcaster. For meg har nøkkelen til kontinuitet vært å trene rolig nok. Det har gjort at jeg nå kan løpe hver dag og setter personlige rekorder på alle distanser fra 3000m til halvmaraton i en alder av 42 år.
  • I 2020 var målsetningen å løpe 1000km på et år, noe som gir et snitt på ca 20km i uken. Samt å løpe 10km på under 45 min, noe jeg klarte utover høsten. Vi hadde jo gått gjennom nesten et år med covid-19,men så var det noe helt annet som skulle snu livet mitt på hodet. I begynnelsen av desember 2020 fikk jeg hjernehinneblødning mens jeg var på jobb i Kystvakten og ble fraktet med luftambulansen til Haukeland sykehus. Jeg har vært veldig heldig, som hadde en mindre blødning og kom raskt til god behandling.
  • Det var en stor overgang å oppleve å gå fra å være i mitt livs form til plutselig å være pasient på nevrokirurgisk avdeling. Jeg hadde egentlig planlagt å ha en løpekalender frem mot jul, hvor luke 1 er 1km, luke 2 er 2km osv, men dette var jo plutselig helt uaktuelt. Jeg bestemte meg likevel tre dager etter den livreddende operasjonen å komme meg tilbake på beina og gjøre en alternativ variant av denne julekalenderen. 9 desember gikk jeg 9 minutter, «pasienten har gått ein del fram og attende i gangen» står det i journalnotatet fra den dagen. 10. desember ble det 10 minutter, og så var jeg i gang. En god venn av meg jobber som lege på Haukeland og «smuglet» med seg en ladekabel til pulsklokken slik at jeg fikk logget det på Strava. Det medførte jo noen spørsmål på hva jeg holdt på med, men det var en fin avledning fra de mer alvorlige sidene med det jeg hadde gått igjennom. De tre første ukene kunne jeg ikke trene, men andre juledag var jeg i gang med å jogge. Jeg satte meg som målsetning for 2021 å trene hver dag, og det klarte jeg også!
  • Jeg meldte meg på et virtuelt løp, langfredagshalvmaraton i april 2021 for å ha noe å trene mot, og fullførte den på 1:47:04. Dette var et høydepunkt i opptreningen min, for da følte jeg at jeg var tilbake i den formen jeg var i før sykdommen rammet. Jeg meldte meg også inn i en lokal løpegruppe og deltok sammen med dem på flere løp i 2021. Jeg oppdaget litt tilfeldig en treningsutfordring på Facebook i regi av Einar Cyvin: «100 økter på 100 dager». Den passet glimrende inn med min plan om å være i aktivitet hver dag. Denne utfordringen går nå for fjerde gang og har avslutning på julaften! 2021 bydde på flere høydepunkt, som Gloppen halvmaraton hvor jeg satte pers på halvmaraton med 1:37:21 og et løp i Åsane løpskarusell hvor Gustav Iden stilte opp som hare på 5km.
  • Førtste januar 2022 startet opp med ny 100-dagersutfordring, og jeg hadde bestemt meg for å prøve på run-streak, med å løpe hver dag (minst 1 engelsk mile) Samtidig fikk jeg komme tilbake i jobb på sjøen og alle pilene pekte oppover. Run-streaken fikk bråstopp etter covid-sykdom i midten av februar, og jeg trøblet litt med å finne tilbake både treningsglede og form.
  • Bergen city maraton ble et treningsmål denne våren og jeg var veldig spent på formen. Løpsdagen var jeg usikker på hva jeg kunne forvente, og valgte å gå rolig ut. Dette løpet ble en utrolig positiv opplevelse. I de tidligere løpene jeg har deltatt på, har jeg gått hardt ut og sprukket mer eller mindre kontrollert mot slutten. I BCM var det spesielt å løpe i bakkene opp mot Haukeland og kjenne på alle følelsene rundt å være tilbake på den samme plassen hvor jeg bokstavelig talt hadde kjempet for livet halvannet år i forveien. Kombinasjonen av den fantastiske stemningen som var gjennom hele løypen, og mine egne tanker gjorde at jeg følte jeg fikk vinger og løp bare fortere og fortere helt til mål.
  • Treningsåret 2022 har bydd på større bølgedaler enn året før, samtidig er det nok med å gjøre oppturene litt større når det butter litt imot Årets andre høydepunkt kom på Oslo maraton hvor jeg satte ny pers på halvmaraton med 1:37:10. For 2023 har jeg satt meg som mål å gjennomføre mitt første maraton og da er Bergen og BCM det perfekte valget for meg.
  • Jeg håper at jeg med min historie kan inspirere andre til å komme i gang med å trene og motivere til å delta på BCM. Følg meg gjerne på Strava og Instagram på veien frem mot mitt første maraton!