Pernille Haughom

22 år, Student og personlig trener, Bergen

Hvilken distanse skal du løpe i BCM 2023?:

Halvmaraton (har egentlig lyst til å utfordre meg til en maraton)

Hvorfor vil du anbefale andre å delta i BCM?

BCM er et løp for alle, både aktive maratonløpere og hverdagsmosjonister. Det er treningsglede og fellesskap på sitt aller beste, og vil skape et motiverende mål for treningen fram til løpet! Mestringsfølelsen etterpå vil gjøre all innsatsen verdt det!

Hva motiverer deg til å komme deg ut å trene?

Jeg får motivasjonen min fra å vite hvor mye trening faktisk påvirker hvordan jeg føler meg i hverdagen. Trening gir meg bedre selvfølelse og mer overskudd, og jeg presterer bedre på alle andre områder når jeg også er fysisk aktiv. Den store helsegevinsten man får er selvfølgelig et stort pluss, men hovedmotivasjonen er at treningen rett og slett gir meg et lykkeligere og bedre liv.

«Når man først kommer seg over kneika og får kjenne på godfølelsen, blir man avhengig!

Det var i Forsvaret jeg oppdaget løpegleden skikkelig. Jeg har alltid vært aktiv, og gjennom flere år som håndballspiller har jeg fått mye «gratis» løpetrening. Når håndballen var ferdig for min del, havnet jeg i en periode der jeg nesten ikke trente i det hele tatt. Dette påvirket hele resten av livet mitt også. Starten på verneplikten var tung, men det gikk heldigvis ikke lang tid før formen tok seg opp igjen. Løpetreninger var en del av rutinene, og det var åpenbart ikke valgfritt å delta. Litt tvungen start på løpekarrieren kan man si! Likevel, når man først kommer seg over kneika og får kjenne på godfølelsen, blir man avhengig! Jeg økte etter hvert både hyppighet og distanse på øktene, og fant fort ut at rolige langturer i naturen var en favoritt. Slike turer, både alene med god musikk på øret eller sammen med andre, gir en godfølelse helt uten like. Jeg husker spesielt godt min aller første 15km. En venninne av meg dro meg med på tur en januarkveld etter endt vakt. Det var 20 minusgrader og planen var egentlig bare en kort runde, men været var nydelig og praten fløt.

Jeg har for all del ikke blitt noe topptrent løper i dag, og faller godt inn i mosjonistkategorien her. Det er styrketrening jeg driver mest med, men løping har blitt en fast del av treningsprogrammet mitt. Under utdannelsen min for å bli personlig trener lærte jeg mye om hvordan kroppen responderer på utholdenhetstrening, og hvordan man bedre kan tilpasse treningen etter målene man har. Dette belyste for meg viktigheten av utholdenhetstrening for helsa. I tillegg til at det økte kvaliteten på løpetreningen min, som igjen skapte mye motivasjon og mestring. Dette er første gang jeg deltar på BCM, noe jeg syns er veldig spennende. Jeg skal for første gang sette meg et konkret mål for løpingen, og trene spesifikt mot dette fram til løpsdagen i april. Jeg gleder meg!