Knut Engmann, 36 år

Fagarbeider på barneskole, bor i Tønsberg.

Hvilken distanse skal du løpe i BCM 2020?:

Halvmaraton.

Hvorfor vil du anbefale andre å delta i BCM?

Jeg deltok for første gang i Bergen City Maraton i 2019, og det var et fantastisk arrangement. Fin løype, bra med folk rundt løypa som heiet, gode fasiliteter og alt av logistikk fløyt veldig bra. Sinnsykt god stemning i start/målområdet.

Hva motiverer deg til å komme deg ut å trene?

Motivasjonen for meg er delt i ulike deler. Jeg merker at løpingen øker livskvaliteten og bedrer humøret mitt. Det merker nok venner, kollegaer og familie. Den andre delen er at jeg hele tiden vil pushe meg selv, og forbedre tider, resultater og det å teste egne grenser.

Løping – medisin mot alt?!

I slutten av mai 2018, da løp jeg min første tur over 10 km. Da hadde en kompis mast på meg i flere år, og jeg tenkte at la gå da, jeg får gi det en sjanse. Siden den dagen har jeg løpt over 2000 km, 6 halvmaraton, et 3-dagers fjelløp, et duathlon og massevis av andre løp. Du kan trygt si at jeg har blitt bitt av løpebasillen 🙂

Etterhvert som jeg har begynt å løpe regelmessig, er det jeg har merket mest til, den effekten det faktisk har på livskvaliteten min. Jeg blir mer opplagt, jeg blir i bedre humør, jeg blir mer tålmodig og jeg blir generelt et bedre menneske!

Vi har vel alle dager der ungen(e), samboeren eller en kollega kan få deg til å helst ville dunke hodet hardt i murveggen. For min del, er da en løpetur medisinen som kurerer dette. Det å snøre på seg løpeskoa, komme seg ut og finne veien inn i skogen – det er terapi for meg!

Jeg løp min første ordentlige konkurranse i august 2018, Kystleden halvmaraton. Jeg hadde hatt tre-fire turer over 10 km, og følte meg laaaangt fra klar. Jeg pustet og peste meg inn på 1.52.51. Kjempefornøyd med rett og slett å ha gjennomført. Etter dette begynte jeg å løpe regelmessig, og meldte meg på et nytt halvmaraton, denne gangen i Santa Pola, spania i januar 2019. Gjennom høsten prøvde jeg å få så mange løpeøkter jeg kunne. Men ei jente på 3 som bor hos meg 50%, er det ikke alltid like lett å komme seg ut. Så jeg prøvde å få kvalitet på de øktene jeg klarte å få til. Jeg er en type som trenger glede i treninga, det får jeg IKKE av å bli utslitt og gå helt i kjelleren etter hver økt. Så jeg trives aller best med rolige langturer i sone 2. Ukene gikk, og jeg følte jeg hadde fått løpt alt jeg kunne, men var veldig spent da det nærmet seg løp i Santa Pola. Ei uke før løpet følte jeg at jeg trengte en skikkelig gjennomkjøring, så jeg bestemte meg for å få løpt en nokså hard 10km. Problemet var at vinteren hadde kommet til Tønsberg, så å finne et passende sted å løpe var ikke bare bare. Etter å ha kjørt rundt å lett i en times tid, landet jeg på en delvis snøfri strekning på 2 km langs riksvei 311, her skulle jeg altså løpe frem og tilbake i snøføyka 🙂

Søndagen etter var løpeskoa snørt, startnummeret festet og øreproppene fylt opp av god musikk – jeg var klar! Sammen med ca 7000 andre hørte jeg startskuddet å la i vei i spanske smågater. Etter 5 km følte jeg meg konge, etter 10 km følte jeg meg sliten, etter 15 km vurderte jeg å bryte…da jeg dødsliten og utmattet krysset målstreken og sjekket klokka så følte jeg meg som Petter Northug etter å ha slått en svenske – som kongen av hele verden! 🙂 Jeg klokka inn på 1.42.52. Over 10 minutter raskere enn i august. Rolige langturer funker!!

Neste løp var Fredrikstadløpet i mars, halvmaraton. Med akkurat samme oppladning, rolige langturer i sone 2, så klokker jeg inn på 1,36,36. 6 minutters forbedring av tiden på to mnd.

Jeg er 110% sikker på å ha funnet treningen som funker for meg. Rolige turer som medfører kort restitusjons tid og rett og slett treningsglede!

Jeg er veldig heldig, som har en god kompis som jeg løper veldig mye sammen med. Dager hvor dørstokkmila er laaang, er han ofte redningen for meg. Jeg har også en del lokale lavterskelløp i nærområdet jeg bruker i min trening. Effekten av å løpe sammen med noen må ikke undervurderes. Det sosiale fellesskapet løping skaper, er en veldig positiv bivirkning!

Jeg håper at du også har funnet den treningen som passer for akkurat deg. Husk at treningsglede og treningslyst bør være i fokus.

Lykke til med å nå ditt mål!

Og husk : «pain is temporary, quitting is forever»