Solveig Fredheim Blindheim

1. års tannlegestudent ved UiB, jobber i hjemmesykepleien Årstad og som instruktør innen gruppetrening på Aktiv 365 Paradis. Bor i Bergen.

Hvilken distanse skal du løpe i BCM 2020?:

Halvmaraton.

Hvorfor vil du anbefale andre å delta i BCM?

Jeg vil anbefale andre i å delta i BCM fordi det er en opplevelse der du kjenner glede, folkeiver og ikke minst mestring. Du får muligheten til å løpe opp og innover Fjellveien og langs Lungegårdsvannet. I tillegg er det ingenting som slår følelsen av å komme inn til målstreken på Bryggen med en enorme mengder mennesker som heier deg inn i mål. Det er også en fantastisk mulighet til å motivere seg selv til å holde fokus. Når du har meldt deg på et løp, så krever det at du gjør de forberedelsene som skal til for å klare å fullføre.

Hva motiverer deg til å komme deg ut å trene?

I hverdagen motiveres jeg til trening fordi jeg får muligheten til å ta et avbrekk fra alt av skole, jobb og forpliktelser. Store deler av treningen min er lagt opp slik at jeg gjør det jeg har lyst til. Enten det er en rask løpetur, styrkeøkt eller en tur i fjellet. På denne måten gleder jeg meg til trening, jeg sitter igjen med en godfølelse og det frister til gjentakelse. Jeg er avhengig av forutsigbarhet, slik at jeg alltid har satt meg et mål om distansen jeg skal løpe før jeg stopper, dette motiverer meg til å fullføre økten. Personlig brenner jeg for gruppetrening. Det er en utrolig enkel måte å trene på fordi du har en instruktør som på forhånd har satt opp et program, og du er ikke alene om å gjennomføre det.

Jeg er en løpsmosjonist og har alltid vært glad i å løpe

For meg har det aldri handlet om å vinne et løp, men å delta fordi jeg opplever stor treningsglede, fellesskap og mestring av å være med på arrangement og klare å fullføre. Jeg motiveres av muligheten til å utfordre meg selv, ved å prøve nye ting og oppnå progresjon. Før et løp forbereder jeg meg alltid så godt som mulig, slik at jeg på startstreken finner roen fordi jeg vet at jeg har gjort mitt beste.

Siden jeg var liten har jeg alltid likt å løpe. Jeg vil kalle meg selv en løpsmosjonist og har løpt Bergen City Marathon 3 ganger, hvorav to var halvdistanse og en var fulldistanse. Jeg meldte meg på halvmarathon i 2016, med et mål om å fullføre løpet uten smerter etter en senebetennelse jeg hadde i beina. Dersom jeg klarte det, så kunne jeg kalle meg skadefri. Siden det var første gang jeg løp en så lang distanse, så valgte jeg å holde litt igjen. Ute i løypen var det en ren folkefest og alle heiet folk frem. I det jeg kom over målstreken, var jeg virkelig full av endorfiner, jeg hadde mer energi på lager, og det var da jeg bestemte meg for at til neste år, skulle jeg melde meg på heldistanse.

Selv trener jeg løping omtrent 4-5 dager i uken, hvor noen av disse øktene er «transport-trening», for å komme meg til og fra f.eks. jobb. Jeg varierer mellom intervaller og langkjøringer. Før treningsøktene setter jeg alltid meg et mål om hva jeg skal gjennomføre, enten det er en spesifikk tid jeg skal være ute, en distanse eller intervall. Jeg er så heldig at jeg bor rett ved Svartediket, så naturligvis tar jeg ofte søndagsturen min i BCM sine flotte løyper. Nøkkelen til at å må mine langsiktige mål, har alltid vært min indre motivasjon. Derfor er jeg som mosjonist, veldig opptatt av at trening skal være noe du har lyst til, og at du ikke alltid trenger å pushe kroppen maksimalt. Likevel er det viktig for progresjonen og motivasjonen, at du utfordrer deg selv.

I Bergen er det jo som kjent, ikke alltid like fint vær og dermed kan det bli mer krevende å komme seg ut på trening. For meg har det funket å lage en spilleliste av sanger som jeg virkelig digger, og ta på meg løpejakke med hette på og deretter gå ut og løpe i min egne lille boble. Når jeg da kommer inn igjen etter økten, er det ingenting som er så godt som følelsen av å har gjennomført.

Skal du delta i Bergen City Marathon for første gang så anbefaler jeg deg å forberede deg så godt som mulig. Det gjelder å få kilometere i beina, både i form av hurtig gange, jogging og løping. Finn deg gjerne en treningspartner og motiver hverandre. Men husk, det aller viktigste er å ha det gøy. På løpsdagen, uansett forutsetningene dine, så senk skuldrene, len deg til bake og bare nyt løpegleden og folkefesten som du kommer til å oppleve ute i løypene.